Maatwerk op het gebied van automatisering POWERED BY PETESOFT
Home Diensten Contact

Zelfstandigenaftrek en het urencriterium, door registratie en monitoren weet jij beter waar jij je uren aan besteedt en kun je je tarieven en

bedrijfsvoering daar op aanpassen en het belangrijkste, je belasting voordeel !! Wat moet je doen om aan de zelfstandigenaftrek te voldoen, je moet minimaal 1225 uur aan je bedrijf besteden, maar er zijn spelregels. Praktisch gezien moet als zelfstandige minimaal 3 dagen per week (van 8 uur) werken dan kom je op 52 (weken) x 24 (=3 x 8 uur) = 1248 uur. Dit betekend dat als je op vakantie gaat, je per week 24 uur moet inhalen. Daarom is het verstandig om je uren bij te houden, dit kun je doen in bv een spreadsheet of in programma zoals PeteSoft Totaal.  Als nm niet aannemelijk kan maken dat je 1225 uur gewerkt hebt voor je bedrijf, dan vervalt vervallen diversen aftrekposten oa de zelfstandige aftrek. De zelfstandige aftrek is voor 2024 €3750,- dit mag je aftrekken van de winst van je bedrijf bij de inkomstenbelasting. Hierdoor is je winst lager en betaal je dus minder belasting.
Als je uren bij houd voor de belasting, dan hou je het automatisch bij voor je klanten. Als deze na een opdracht vragen waar de uren aan besteed zijn, kan jij ze makkelijk overdragen. Hou er wel rekening mee dat het termijn voor de belastingdienst van januari tot december loopt. Als je halverwege het jaar begint moet je nog steeds 1225 uur halen. De voorbereidingsuren tellen wel mee, ondernemingsplan schrijven, de uren voor het inschrijven bij KVK, afsluiten rekening bij bank, maken van briefpapier etc. Hou deze uren dus goed bij. Hou je agenda goed bij, deze kan je ondersteuning geven bij het bewijzen, je afspraak met KVK voor je registratie bijvoorbeeld.
Zowel declarabele als niet-declarabele tellen mee voor je urencriterium, dus de uren die je voor administratie nodig hebt, offertes maakt, inkoop regelt tellen mee. Maar als je beschikbaar bent voor je klanten, tellen deze uren niet mee als je niet gewerkt hebt voor je klanten. Als je bereikbaar bent voor je klanten van 08:00 tot 20:00 en je werkt van 08:00 tot 16:00 en vanaf 16:00 ben je nog bereikbaar voor je klanten, tellen alleen de uren van 08:00 tot 16:00 mee. Mocht je gebeld worden om 17:00 en je bent een half uur bezig met de klant dan mag dit half uurtje meerekenen.
Als je beginnende ondernemer bent kunt u ook gebruik maken van een startersaftrek op site van de belastingdienst kun je hierover meer informatie vinden. Klik hier op de link voor de startersaftrek hij opent in een nieuw tabblad van uw browser. De startersaftrek bedraagt in 2024 €2123,- dus met de zelfstandigenaftrek is dat samen een voordeel van €5873,-     
Binnenkort meer over dit onderwerp met gratis tools.  Wil je op de hoogte worden gehouden? Klik dan op deze link om een mail te sturen.

 
                                                                                                                                                                                                              x